قریب به یقین یکی از معروفترین محلههای شهر اهواز کیانپارس است محلهای که روزی محل سکونت و برپایی چادرهای چادر نشینان در کنار رود کارون بوده و بیشتر یک شبه روستا بوده است تا یک محله شهری.
کیانپارس امروزه اما به یک مرکز قوی و جاذب شهری در سطح کلانشهر اهواز تبدیل شدهاست و عمدتاً سبب جذب جوانان شدهاست. بررسی دلایل این استثناگزینی در این بحث نمیگنجد اما با بررسیهای بیشتر میتوان به نتیجههای مثبتی جهت برنامهریزی آینده فضا و ایجاد بستر مناسب جهت شکلدهی مناسب یک مکان همه شمول و با کارایی بالا رسید.
کیانپارس امروزه محل گذران وقت اغلب جوانان میباشد و مقولهای که در این بین مطرح است گذران وقت به دلیل نبود امکانات و پتانسیلهای مثبت، اغلب به شیوههای نامناسب مانند دور دور « طی نمودن چند باره یک مسیر با اتوموبیل بدون هدف خاصی» صورت میپذیرد. طبق مشاهدات صورت گرفته مشهودترین و اصلیترین عامل سرزندگی خیابانهای کیانپارس به دلیل شکلگیری رفتار « خوردن » از سمت کاربران میباشد.
در اهواز ساختمانهای عمومی شهری از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر سرزندگی محیطی و شادابی رهگذران پیاده میباشند که توجه چندانی به آنها نشدهاست. شهروندان در این شهر از نشاط لازم برخوردار نیستند و عمدتاً دارای روحیهای خموده، افسرده و عصبی هستند. حس شادابی، سرزندگی، حضور پر جنبوجوش آنها در عرصههای عمومی شهری کاهش یافته که این امر موجب تقلیل کیفیت زندگی و روابط اجتماعی مردم میشود.
مهمترین و پرکاربردترین قسمت کیانپارس که شامل بیشتر کاربریها و به نوعی سرزندهترین بخش آن میباشد، حد فاصل فلکه دوم کیانپارس «تقاطع کیانپارس و پهلوان» تا بزرگراه مدرس میباشد. این قسمت به دو بخش شرقی و غربی تقسیم میشود و دارای بافت شطرنجی است. در گذشته قسمتهای غربی، فضاهای مقبولتری را همراه با ساختمانهای نوساز و خیابانهای تمیزتر شامل میشده و قسمت شرقی و نزدیک به رود کارون به دلیل مجاورت با فاضلاب و بوی بد موجود در فضا کمتر مقبولیت داشتهاست. اما امروزه با ساماندهی فاضلاب و فضاهای اطراف به دلیل وجود دیدهای مثبت به سمت رود قسمتهای شرقی از محبوبیت بیشتری برخوردار هستند. در مجموع محله کیانپارس به مکانی جهت حضور اقشار با درآمد بالای جامعه جهت سکونت تبدیل شدهاست.
رستوان سنتی اهواز جزء قدیمیترین رستورانها و به نوعی هویت محله کیانپارس محسوب میشود که ساعات اوج استفاده از این فضا از زمان غروب خورشید تا ساعاتی بعد از نیمه شب است. در شهری مانند اهواز به دلیل مسائل زیست محیطی توجه به زندگی شبانه در اولویت قرار دارد و میتواند به عنوان یک راهبرد مهم در طراحی و برنامهریزیها مورد توجه قرار گیرد.
روند رشد، گسترش و توسعه این محله با جذب روز افزون کاربریهای جاذب مانند فروشگاههای زرگ، پاساژها، مطب پزشکان، ادارات دولتی، کاربریهایی با سطح عملکردی شهری، رستورانها و فست فودها و …ادامه مییابد. کیانپارس محل قرارگیری کاربریهایی با مقیاس یزرگ مانند بیمارستانها، کتابخانههای عمومی و .. نیز هست. بلندترین ساختمان شهر اهواز در این خیابان ساخته شدهاست و این خود نشاندهنده نوع نگرش موجود به فضا توسط مسئولان و حتی شهروندان میباشد. شاید این قرارگیری زیاد کاربریهای جاذب جمعیت بدون توجه به نیازهای جانبی فضا سبب ایجاد اختلال در پاسخدهی مکان شود. بر طبق مشاهدات اولیه بیشترین مورد قابل ملاحظه در این منطقه روند افزایش قیمت زمین و ملک و سرازیر شدن کاربریها به این منطقه است. با افزایش قیمت، روند ایجاد و توسعه کاربریها با سوددهی بالا آغاز شده و جداییگزینی کاربریها را موجب میشود؛ به گونهای که کاربریهایی با سطح درآمدی متوسط و سطح محلهای ناچار به ترک محل و بخشیدن جای خود به کاربریهایی متناسب با سطح درآمدی اقشار بالادست میشوند. این موضوع در درازمدت سبب کاهش انعطافپذیری و پاسخگو بودن فضا به نیازهای همه اقشار میشود. لذا توجه به این نکته حائز اهمیت است.