شهرک دهکده (خانه) در فردیس کرج، یک شهرک مسکونی ویلایی است که مانند لکهای سبز، خود را از مناطق مجاور متمایز میکند. شهرکی بزرگ و محصور، با یک ورودی در شمال آن، که دارای ایست نگهبانی است و ورود افراد و وسایل نقلیه را کنترل میکند. قبل از ورود، دورنمای شهرک با تودهای سبز و بزرگ به استقبال میآید و زیبایی خود را به نمایش میگذارد. ساختار شهرک بر مبنای یک خیابان شمالی-جنوبی است که از در ورودی تا انتها ادامه مییابد و فرعیهای شرقی-غربی از آن منشعب میشود. در دو طرف همه خیابانهای شهرک به فاصله کم از هم، چنار کاشته شده است و این چنارهای چند ده متری پرسپکتیو زیبایی را ایجاد کردهاند که چشم هر بینندهای را به خود جلب میکند. منازل ویلایی دو طرف راه با سقفهای شیبدار از پشت شمشادها رخنمایی میکنند. اینجا خبری از دیوار نیست و شمشادها جای آن را پر کردهاند. اینجا زندگی به دور از شلوغیهای شهر، در درون دیوارههای شهرک، با تلاش همیشگی نگهبانان دوچرخهسوار، با آرامش، سکوت و امنیت دنبال میشود. شاید تنها زمان مرگ احمد شاملو بود که دهکده شلوغترین روزهای خود را میدید و شاید همین آرامش و سکوتش بود که شاعر را از تهران به اینجا کشانده بود، به خانه شماره 555 که اکنون خانه موزه بامداد است.
دهکده ییلاقی خانه کرج در سالهای ۱۳۵۳-۱۳۵۴ توسط مؤسسه مهندسین مشاور عبدالعزیز فرمانفرمائیان طراحی و نظارت شد. اجرای عملیات ساختمانی آن توسط شرکتهای ساختمانی ایرانی تسا و فیلده به انجام رسید و هیئت مدیره شرکت خانه به عنوان کارفرما معرفی شدند. این دهکده ییلاقی طبق پروانه شهرسازی و ویلاسازی شماره ۲۶۹۰/ش مورخ ۱/۸/۱۳۵۳ از وزارت مسکن و شهرسازی، پروانه درختکاری و باغسازی از وزارت کشور، پروانه بهرهبرداری از چاههای آب از سازمان آب منطقهای تهران و قرارداد برق از شرکت برق منطقهای تهران، در ۱۲ کیلومتری جنوب کرج (مرکز شهر) به صورت یک باغشهر احداث شد.
هدف از ایجاد دهکده ییلاقی خانه کرج در اسناد مربوط به اوایل دهه 1350 به این صورت عنوان شده است که “در نزدیکی تهران محیطی آرام و دلپذیر برای آن دسته از ساکنین پایتخت که از تراکم و ازدحام این شهر خسته شدهاند فراهم آید. آن گروه از تهرانیها که علاقمند به داشتن یک باغ و ویلای ییلاقی برای گذراندن آخر هفته و تعطیلات تابستان هستند و یا آنهایی که سکونت در محیطی تمیز و ساکت در خارج از شهر را به داخل شهر ترجیح میدهند و بالاخره کسانی که قیمت واحدهای مسکونی در داخل شهر را بیش از حد زیاد میدانند دهکده ییلاقی خانه کرج را مطلوب نظر خود خواهند یافت. این دهکده در دشت سرسبز جنوب کرج و ب فاصله ۳۵ دقیقه اتومبیلرانی تفریحی از میدان شهیاد آریا مهر (آزادی) قرار گرفته است. بیش از یک چهارم مساحت دهکده را باغات میوه دهاله تشکیل میدهد و درختکاری مابقی زمین نیز هم اکنون در دست انجام است و در بهار ۵۴ خاتمه خواهد یافت.”
در طرحهای مصوب اولیه دهکده ییلاقی خانه کرج و در زمان بازدید خریداران، امکانات و تسهیلات آتی که توسط مسئولین به خریداران ارائه میگردید عبارت بود از شبکه راههای مواصلاتی، خیابانهای داخلی دهکده، رستوران و مجموعه استخرهای عمومی در کنار آن، مغازههای پیرامونی میدان اصلی، چاههای آب و تأسیسات و شبکه آبرسانی کشاورزی، قلمستان، باغات و زمینهای ورزشی، آموزشی، تجاری، تفریحی و قطعات زمینهای تفکیک شده با نصب توریهای اطراف آن و… که به سمع و نظر خریداران میرسید و این نظم و ترتیب و نحوه مدیریت که با وعده و وعیدها و الزام به تعهدات شرکت همراه بود، موجبات جذب مراجعین و خریداران را فراهم مینمود.
این مجتمع باغشهری که وسعت آن حدود یک صد هکتار میباشد، دارای یک خیابان اصلی و ۹ خیابان بن بست شرقی-غربی و یک درب ورود و خروج است. سه چهارم سطح آن با درختان چنار، سرو، کاج، اقاقیا و سایر درختان غیرمثمر ولی زیبا و همچنین انبوهی از درختان، درختچهها و گلهای زینتی و چمن پوشانده شده که این حجم فضای سبز باعث لطافت و زیبایی محیط و آب و هوای مطبوع گردیده است. احداث دیوار به طور کلی در دهکده ممنوع بوده و کلیه قطعات آن با حصارهای توری فلزی و درختچههای ترون، شمشاد و سرو از یکدیگر جدا شدهاند.
ویژگیهای این مجتمع را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- تعداد ویلاها و آپارتمانهای مجتمع در حال حاضر مشتمل بر ۶۷۸ ویلای ۷۵۰-۱۲۰۰-۱۰۰ متری و ۱۱۴ واحد آپارتمان در ۱۹ بلوک در محدوده مشخصی از جنوب دهکده و ۶۱ واحد آپارتمان به صورت ویلا آپارتمانی در ۲۱ قطعه پراکنده در خیابانهای مختلف میباشد.
- فضای سبز مجتمع: حدود ۷۰ هکتار این منطقه فضای سبز میباشد که شامل حدود ۱۶۰۰۰ درخت چنار تنومند ۴۰ ساله، حدود ۶۰۰۰۰ اصله درختان میوههای مختلف، هزاران اصله درخت و درختچههای زینتی، حدود ۹۵۰۰۰ متر ترون، شمشاد و سرو محیط پیرامونی ویلاها و… که این وسعت فضای سبز با گونههای مختلف درختی و گیاهی موجب لطافت آب و هوا شده و از آلودگی هوا، جنجال و هیاهوی شهری فاصله گرفته است.
- شبکه آبرسانی مجتمع: فضای سبز این مجتمع از آب دو حلقه چاه عمیق کشاورزی متعلق به عموم مالکین مجتمع و به وسیله یک شبکه لولهکشی به کلیه ویلاها، اماکن، پارک و استخرهای عمومی منتقل و توسط پرسنل فضای سبز آبیاری میگردد. آب شرب بهداشتی ویلاها و آپارتمانها به وسیله شبکه دیگری از سازمان آبفا شهرستان فردیس تأمین میگردد که بدین ترتیب هر ویلا دارای دو کنتور مجزای آب آشامیدنی و آب کشاورزی میباشد.
- امکانات خدمات رفاهی مجتمع شامل پارک کودک با وسایل بازی و سرگرمی، دستگاههای ورزشی تفریحی عمومی، هایپر مارکت، سوپر مارکت، تعاونی مصرف محلی، خشک شویی، نانوایی، آژانس املاک، رستوران، میوه فروشی، کالای برق و خدمات کامپیوتری، گلخانه، بانک و مسجد میباشد.
- حفاظت و امنیت مجتمع: نگهبانان مجتمع همگی ملبس به لباس انتظامی مصوبه میباشند و در پستهایی که توسط کمیته حفاظتی تعیین گردیده در حال گشتزنی و مراقبت از این مجتمع انجام وظیفه میکنند. تردد ساکنین و مالکین، عبور و مرور وسایل نقلیه از تنها درب این مجتمع، واقع در ضلع شمالی کنترل میگردد. این نگهبانان از حمایت کامل کلانتری محله برخوردار میباشند.
- جمعیت و بافت دهکده: به طور متوسط بیش از ۷۵% از شهروندان سکونت دائم و کمتر از ۲۵% به صورت هفتگی، ماهیانه و یا فصلی اقامت دارند. اکثر ساکنین دهکده از تحصیلات عالیه برخوردار بوده و از مدیران ارشد کشور با تنوع شغلی زیاد به ویژه پزشکان، مهندسین، حقوقدانان، اساتید دانشگاه، فرهنگیان، صنعتگران، مدیران دولتی و فعالین اقتصادی هستند و از این رو، در مجموع بافت عمومی ساکنین شهرک از سطح فرهنگ مناسبی برخوردار است.
- نحوه اداره امور مجتمع: انجمن مالکان مجتمع مسکونی خانه کرج هر ساله با تشکیل مجمع عمومی عادی و یا فوقالعاده نسبت به انتخاب و یا تکمیل اعضای هیئت مدیره و بازرسین، طبق اساسنامه اقدام مینماید و با انتخاب مدیر اجرایی توسط هیئت مدیره به عنوان مدیر عامل، اداره امور شهرک را عهدهدار میگردند. در کنار هیئت مدیره و مدیر عامل، کمیتههای فنی مهندسی، آب، فضای سبز، حقوقی، ورزشی، امور مالی و همچنین نمایندگان خیابانها و معتمدین برای هر چه بهتر اداره کردن مجتمع، نظر مشورتی خود را در مواقع مورد نیاز ارائه مینمایند.
منبع: وبسایت انجمن مالکان مجتمع مسکونی خانه کرج www.shahrakekhaneh.com